top of page

Waarom ik het Fodmap-dieet volg met mijn prikkelbare darm

  • Foto van schrijver: Alcinda Costa
    Alcinda Costa
  • 20 jul 2020
  • 2 minuten om te lezen

Hoi! Leuk dat je meeleest! Via deze site wil ik mijn persoonlijke reis door het fodmap-dieet met jullie delen. Ik heb al bijna heel mijn leven last van een opgeblazen gevoel (vooral na het avondeten), buikpijn rondom het darm gebied en een harde buik wanneer deze opgeblazen is. Herken je een of meerdere klachten? Blijf dan vooral doorlezen!


Ik denk dat de diagnose 'prikkelbare darmsyndroom' inmiddels al 10 jaar geleden is. Ik heb alles geprobeerd, meer vezels, geen lactose, geen tarwe, medicatie, alternatieve geneeskunde, noem het maar op! Ik schommelde vaak en merkte dat het ook stress-gerelateerd is: je hormonen hebben namelijk ook grote invloed op je darmen! Na jaren weinig last te hebben gehad was het de corona-crisis die mijn prikkelbare darm overstuur maakte. In quarantaine ging alles prima, maar zodra lunch- en koffieplekjes weer beschikbaar waren merkte ik een enorme achteruitgang. Ik had dagelijks buikpijn, mijn buik was (is) al zo'n 3 maanden op rij constant opgeblazen en pijnlijk. Er zijn blijkbaar toch dingen die ik moeizamer verteer die mij krampen en een opgeblazen gevoel bezorgen. Op aanraden van de huisarts heb ik eerst een maand medicatie gebruikt. Deze verslappen je darmspieren, waardoor ze minder hard samenknijpen, wat kramp/pijn kan doen afnemen. Dit deed gelukkig zijn werk, ondanks het opgeblazen gevoel had ik geen pijn meer. Toch wilde ik niet langer aan deze medicatie blijven en was mijn probleem niet helemaal opgelost.


Nu raadde mijn huisarts het fodmap-dieet aan. Fodmaps zijn kleine moleculen die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm en daardoor in de dikke darm terechtkomen, waar zicht veel bacteriƫn bevinden die de fodmaps fermenteren: hierdoor komt gas vrij dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn. Ook gaat het gepaard met een teveel aan vocht in de dunne en dikke darm, wat kan leiden tot een verstoorde stoelgang.


Het dieet beperkt de inname van fodmaps. Het is eigenlijk een exclusie-dieet: de eerste 6 weken volg je het dieet nauwkeurig om je darmen tot rust te brengen. Hierna volgen herintroductie perioden waarin je bepaalde groepen voeding opnieuw probeert te eten om te kijken wat het met je darmen en klachten doet. Op deze manier kun je per groep voedingsmiddelen kijken waar je klachten precies vandaan komen. Aan het einde van het dieet zul je vast merken dat niet alle producten met fodmap je klachten geven (gelukkig maar!), maar zul je wel merken dat sommige dingen beter zijn om te mijden voor je lieve darmen.


Hierbij wil ik zeggen dat ieders klachten erg persoonlijk zijn, zo ook het verloop en de uitkomst van het fodmap dieet. Ook hebben hormonen, stress, en allerlei andere factoren invloed op de werking van je darmen en kan het dus over een paar maanden of jaren verschillen waar je op reageert! Fodmap kan een leidraad zijn, maar deze staat niet vast en kan met de tijd variƫren. Hou dat in je achterhoofd, mocht je dit willen proberen!





Comments


Post: Blog2 Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Instagram

©2020 door Alcinda's Recepten. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page